Kuchnia, Zdrowie,

Prosty i szybki przepis na czekoladowe wegańskie lody

Mam takie wrażenie, że dużo osób uważa, że wegańskie lody i desery są trudne albo wręcz niemożliwe do wykonania. No bo jak to? Bez jajek, mleka i masełka? Otóż da się i to w bardzo prosty sposób przygotować pyszne słodkości bez tych właśnie produktów. Jestem ciekawa, czy Ty przygotowywałaś kiedyś jakiś wegański deser, który powalił Cię na kolana 🙂

Prosty przepis na wegańskie lody czekoladowe

Pomysł wyszedł od mojej nagłej ochoty na lody i od potrzeby zrobienia czegoś z mocno już dojrzałym bananem  Może podpowiesz mi, co jeszcze z takiego banana mogę wyczarować kiedy już przejedzą mi się lody?

Tutaj przedstawię Ci mój przepis na wegańskie lody czekoladowe, ale śmiało możesz go przekształcić na swoje potrzeby 🙂

Będziesz potrzebować:
1 dojrzały banan
100 g kakao w proszku
4-6 daktyle lub suszone morele (ja dałam pół na pół)
5 łyżek masła orzechowego (ja miałam z orzechów ziemnych, ale nada się też z laskowych albo masło migdałowe)
1 łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki owoców leśnych (dodałam dla przełamania mocno czekoladowego smaku)

Przygotowanie

Rozgnieć banana widelcem w głębszej misce i dodaj do niego sok z cytryny. Do miski wsyp kakao i dołóż masło orzechowe i wszystko wymieszaj tak, by nie było nigdzie suchego proszku kakao. Dodaj suszone morele lub daktyle i zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Na patelnię wrzuć owoce leśne. Jeśli to jeszcze nie sezon możesz użyć tych mrożonych. Podlej dosłownie łyżką wody i zostaw na patelni 4-5 minut tak, by owoce zmiękły i puściły sok, ale żeby nie rozgotowały się zupełnie.

Połącz masę czekoladową i ciepłe jeszcze owoce razem z ich sokiem. Wymieszaj całość dokładnie i kiedy wszytko ostygnie włóż do zamrażarki na 45 minut.

Moje autorskie wegańskie lody czekoladowe
Moje autorskie wegańskie lody czekoladowe

Co jeszcze możesz z tego przygotować?

Jestem zwolenniczką gotowania w stylu Zero Waste i przekształcania przepisów na nasze aktualne potrzeby i dostępność produktów. Dlatego, jeśli nie masz daktyli czy moreli możesz użyć każdego innego słodzidła. Jeśli nie masz owoców leśnych, ale na blacie kuchennym jest jabłko – przygotuj mus z jabłka. Smak nie będzie ten sam, ale gwarantuję Ci, że będzie równie pyszne!

Może nie masz ochoty na lody, bo za oknem zimno? Z tej samej masy możesz przygotować nadzienie do rogalików. Dobrym pomysłem będzie też dodanie zmielonych płatków owsianych i upieczenie z tego ciasteczek. Jeśli masz ochotę na budyń – dogotuj kaszę jaglaną lub kus-kus i zmiksuj wszystko razem. Może masz pomysł na jakiś inny pyszny deser, który można stworzyć z tej bazy? Chętnie poznam Twoją wersję przepisu – podziel się nią w komentarzu.

Lubię gotować dlatego, że w kuchni można dowolnie eksperymentować i szukać fajnych rozwiązań i pomysłów na wykorzystanie tego, co aktualnie mam pod ręką 🙂

Daj znać, czy zainspirował Cię ten przepis na wegańskie lody i czy spróbujesz je zrobić w domu 🙂

Po więcej przepisów i inspiracji na co dzień zapraszam na mój fanpage.

0no comment

writer

Nigdzie mi się w życiu nie śpieszy :) Piszę o tym jak udało mi się to osiągnąć i o tym co dla mnie ważne: zdrowie, natura i jedzenie.